Een smartphone kan voor oudere mensen best even wennen zijn. Al die icoontjes, instellingen en meldingen, het lijkt soms alsof je een handleiding van honderd pagina’s nodig hebt. Toch zijn er simpele manieren om een telefoon veel fijner en overzichtelijker te maken. Zo wordt het gebruik van een smartphone een stuk relaxter, ook als je geen techneut bent.
Maak de letters wat groter
Sommige telefoons lijken standaard ingesteld op piepkleine letters. Niet handig als je ogen niet meer helemaal meewerken. Gelukkig kun je op zowel een iPhone als een Android toestel makkelijk de tekst groter maken. Bij iPhones vind je deze optie bij Toegankelijkheid in de instellingen. Android-gebruikers vinden daar ook een knop om de tekst aan te passen. Scheelt een hoop turen. Als je het ons vraagt is de iPhone net even wat fijner en makkelijker te gebruiken. Een iPhone 15 kopen is voor ouderen daarom vaak een verstandige keuze, zodat ze er ook redelijk snel handig mee worden.
Een rustige start is wel zo fijn
Het beginscherm van een smartphone staat vaak bomvol apps en meldingen. Geen wonder dat het onoverzichtelijk voelt. Veel Android telefoons hebben een makkelijke modus waarbij alles wat groter en eenvoudiger wordt. Grote knoppen, minder afleiding en precies wat je nodig hebt. Dat voelt al snel een stuk rustiger aan. Het voordeel is dat je met een smartphone overal en altijd bereikbaar bent en ook altijd op de hoogte blijft van wat er in de wereld speelt. Dit helpt vaak ook weer om gezond te blijven op latere leeftijd.
Sneller contact met je favoriete mensen
Bel je vaak dezelfde personen? Dan is het slim om die contacten vast te zetten op je beginscherm of toe te voegen aan je favorieten. Zo hoef je niet telkens te zoeken in je lijst. Het maakt dus niet uit of je nou een iPhone hebt of een Android, bij beide kun je mensen ‘vastpinnen’. Handig als je snel even je kinderen of buren wilt bellen zonder eindeloos scrollen.
Beveiliging zonder gedoe
Een smartphone helemaal open laten is niet zo veilig, maar lange wachtwoorden zijn vaak irritant. Gelukkig kun je ook kiezen voor iets simpels zoals een viercijferige pincode. En als je telefoon het ondersteunt, kun je zelfs je vingerafdruk of gezicht gebruiken om te ontgrendelen. Dat is veilig én snel.
Hou het startscherm overzichtelijk
Het helpt enorm als je alleen de apps op je beginscherm zet die je echt gebruikt. Verwijder alle overbodige apps en groepeer de handige bij elkaar. Zet bijvoorbeeld berichten, foto’s, bellen en internet op één rij. Zo raak je niet in de war en vind je alles met één tik.
Apps die speciaal handig zijn voor senioren
Er zijn ook apps die het dagelijks leven net wat makkelijker maken. Denk aan apps die je herinneren aan medicijnen of waarmee je snel hulp kunt inschakelen als er iets aan de hand is. Deze apps zijn makkelijk te installeren en geven wat extra veiligheid. Wel zo’n fijn gevoel.
Een goede smartphone maakt echt verschil
Met de juiste instellingen en een beetje hulp is een smartphone geen stressfactor meer, maar juist een handig hulpmiddel. Denk ook eens aan een toestel dat bekendstaat om zijn gebruiksvriendelijkheid, zoals een iPhone 15. Die werkt snel, overzichtelijk en je krijgt er jarenlang updates voor. Zo kun je weer zorgeloos bellen, appen en foto’s maken.