Deze uitvindingen hebben het leven van senioren een stuk makkelijker gemaakt

2 mins read
girl in black jacket riding on black and gray stroller on gray asphalt road during daytime

De wereld verandert razendsnel. Voor ons als senioren is het soms best een klus om bij te blijven. Maar al die nieuwerwetse uitvinden hebben er ook voor gezorgd dat we beter mee kunnen komen. Zo zijn er nu bijvoorbeeld horloges die onze gezondheid monitoren. En er zijn talloze huishoudelijke apparaten die ervoor zorgen dat vervelende klusjes tot het verleden behoren. Waar willen we nu echt niet meer zonder?

Slimme horloges

Toegegeven: de eerste keer met een slim horloge om je pols, vraag je je toch af waar je aan bent begonnen. Vroeger gaf het horloge alleen de tijd aan, en vandaag de dag praat het apparaat zelfs tegen je. Vooral voor de gezondheid is een slim horloge een mooi stukje techniek. Slimme horloges meten de hartslag, het zuurstofniveau en zelfs of je goed slaapt. Zijn er onregelmatigheden, dan kan het horloge alarm slaan.

Tegenwoordig vind je ook veel slimme horloges met valdetectie. Ben je gevallen, dan kun je direct een contactpersoon inschakelen. Erg handig voor als je vaak alleen thuis bent. Het maakt het mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen, zonder dat hulp ver weg is.

Scootmobielen

De scootmobiel bestaat al jaren, maar deze uitvinding wordt nog steeds keer op keer vernieuwd. Zo zijn er nu zelfs slimme apps om te gebruiken met de scootmobiel en kun je met een speciale spiegel zelfs TomTom gebruiken. Moest je vroeger een kleedje over je scootmobiel doen tegen de regen, nu zijn er gelukkig overdekte scootmobielen. Dan zit je altijd droog. Je vindt deze bij de betere scooter mobielen zaak.

Scootmobielen geven ons onze vrijheden terug. Je kunt bijvoorbeeld naar de markt zonder hulp van je kinderen, of een bezoekje brengen aan een oude vriendin in het verzorgingstehuis om de hoek. Scootmobielen worden zo verbeterd, dat je er steeds verder mee weg kunt. Ze zijn veilig, energiezuinig en hebben zelfs mandjes voor bagage aan boord. Hoe handig!

Slimme medicijndispensers

Ook al willen we het liever niet: als je ouder wordt krijg je meer met medicijnen te maken. Het op tijd en correct innemen van medicijnen kan nog wel eens ingewikkeld zijn. Het nemen van een verkeerde dosering of het vergeten je medicijnen in te nemen, kan ernstige gevolgen hebben. Veel mensen gebruikten vroeger een medicijndoosje met dagen en tijden. Maar zelfs dan kon het nog gebeuren dat je een dosis vergat.

Dus hebben knappe koppen iets moois bedacht: een medicijndispenser dat een signaal geeft als het tijd is om medicijnen te nemen. Slimme medicijndispensers kunnen zelfs registreren of je je medicijnen hebt genomen. Zelfs een baxterrol kan in zo’n apparaatje geladen worden. Zo vergeet je je medicijnen nooit weer.

Domotica maakt het huis slimmer

Een ingewikkeld woord, is het: ‘domotica’. Laten we het er maar op houden dat alles tegenwoordig met een knopje of afstandsbediening kan. Sommige dingen gaan zelfs helemaal automatisch. Zonnewering die automatisch sluit als de zon schijnt, bijvoorbeeld. Of een kachel die in de winter aan gaat als je bijna thuiskomt. Of lichten die aangaan als je een kamer binnenloopt. Het zijn allemaal voorbeelden van slimme apparaten die ons leven een stuk makkelijker maken.

Chriet Titulaer was zijn tijd ver vooruit. Hij voorspelde in 1985 al de telefoon van de toekomst. Die toekomst is nu. Een deurbel waarop je kunt zien wie er voor de deur staat? Nog zo’n geniale uitvinding. Die deurbel zorgt ook nog eens voor meer veiligheid in huis. En zo zijn er nog meer apparaten die zelfs levensreddend kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan noodsystemen en sensoren die kunnen registreren of alles goed met je gaat. Lijkt het erop dat er iets mis is, dan kan meteen de familie of de hulpdiensten ingeschakeld worden.

Gezelschapsrobots

Toegegeven: het klinkt niet echt gezellig, zo’n robot. Maar in verzorgingshuizen wordt steeds vaker geëxperimenteerd met gezelschapsrobots. Als je ouder wordt merk je dat veel vrienden van vroeger er niet meer zijn, dat familieleden verder weg gaan wonen en dat je je soms alleen voelt. Een gezelschapsrobot kan er dan voor zorgen dat je niet in een sociaal isolement komt. Een gezelschapsrobot kan praten, gezelschap houden en zelfs spelletjes spelen.

Natuurlijk kunnen ze geen menselijk contact vervangen. Maar het is bewezen dat ze wel een positief effect hebben op ons emotionele welzijn. Zeker voor mensen met beginnende dementie is zo’n robot een baken van rust en structuur. De ontwikkeling staat wat dat betreft nooit stil. En dat is maar goed ook, want dat maakt het ouder worden een stuk plezieriger.