Droge worst bewaren doe je zo

3 mins read
hanging raw meats

Op z’n tijd een borreltje is zeker geen verkeerd idee. Dat er dan bij die borrel ook nog een plank wordt geserveerd is al helemaal niet erg. Een lekker kaasje, wat toastjes met verschillende dip en, natuurlijk niet te vergeten, droge worst!

Nu weet je van de meeste onderdelen van een borrelplank vast wel hoe je die moet bewaren, maar hoe zit dat eigenlijk met een droge worst? Maakt het bijvoorbeeld uit als je er al eentje hebt aangesneden? En hoe zit het eigenlijk met de omgevingstemperatuur waarin de worst zich moet begeven (koelkast of niet)? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer relevante informatie over het bewaren van een worst, lees je in deze blog.

Een inleiding tot het bewaren

Droge worst is een soort worst die wordt gemaakt door vlees te kruiden, te mengen en te fermenteren, waarna het wordt gedroogd. Het heeft een kenmerkende smaak en textuur en kan worden gemaakt van verschillende soorten vlees, zoals varkensvlees, rundvlees of wild.

Je eet een droge worst eigenlijk veelal bij de borrel, maar ook in steeds meergerechten wordt het verwerkt. De smaak is erg specifiek en van kauwen moet je zeker houden, want heel erg gemakkelijk gaat dat niet. Tenzij de worst nog niet helemaal ingedroogd is, dan weer wel.

De correcte wijze om een droge worst te bewaren

We hadden het er in de inleiding al eventjes over, maar het maakt wel degelijk verschil of jij een hele droge worst gaat bewaren of eentje die al is aangesneden. We vertellen je het verschil:

#1 Hele droge worst

Een ongesneden, hele droge worst kan je het best buiten de koelkast bewaren. Verder dient de omgeving koel, donker en droog te zijn. Een kelder zou een perfecte plek vormen om het daar te bewaren. Je wil eigenlijk niet dat de worst ligt, maar hangt. Als hij hang dan zal de houdbaarheid mogelijk wat langer zijn. Heb je geen haakje, pak dan een mand en leg er een theedoek omheen of wikkel de gehele worst in een theedoek.

#2 Aangesneden droge worst

Is de droge worst aangesneden, dan wordt aangeraden om de worst in de koelkast te bewaren. Hij blijft hierdoor iets langer goed. Een teerpartuur tussen de 4 en 10 graden zal de worst goed doen, dus vandaar de koelkast. Let wel dat je een dergelijke worst niet in de buurt ligt van andere producten met sterke aroma’s erin verwerkt. Zo’n worst neemt die aroma’s snel op en gaat er ook naar smaken. Dat is niet iets wat je wil, lijkt ons zo.

En dan nog een algemene opmerking: Stel een worst, heel of niet, nooit bloot aan direct zonlicht, omdat dit de kwaliteit zal verminderen. Ook wil je ‘m niet ophangen in een te warme ruimte, om te voorkomen dat de worst gaat ‘zweten’ en veel van zijn smaak verliest.

Een aantal veelgestelde vragen

We begrijpen dat je mogelijk nog een aantal vragen hebt over het bewaren van de worst. Het handigste is om dit aan je plaatselijke slager te vragen, gezien wij geen professional zijn, maar de antwoorden komen ongeveer op het volgende neer.

Hoe lang blijft droge worst goed?

Droge worst is, afhankelijk van in welk stadium je ‘m koopt, een aantal weken tot enkele maanden goed. Heeft de worst een houdbaarheidsdatum, controleer deze dan goed. Anderzijds is het zo dat hoe langer je de worst bewaard, hoe harder de worst wordt. Of je hier van houdt hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur.

Wat is die witte aanslag op de worst?

Mocht je een worst even hebben hangen en valt het je op dat er witte aanslag op de worst ontstaan, raak dan niet meteen in paniek. Veelal wijst het op zoutuitslag, dat ontstaat door een natuurlijk proces van de worst. Er wordt gezegd dat je dit met lauwwarm water kan afspoelen, om de worst vervolgens te laten drogen en daarna alsnog te consumeren. Maar, is de aanslag in combinatie met een grauwe verkleuring, een plakkerig gevoel of een rare (lichtzure) geur, laat de worst dan direct links liggen. Hoe zonde het ook is, je wil nooit bedorven vlees consumeren.

Kan ik droge worst invriezen?

Houd je erg van zachte worst, dan is het zeker een idee om je worst in te vriezen. Het vriezen ‘stopt’ als het ware het indroogproces, wat weer wordt hervat als je ‘m laat ontdooien. We raden het je overigens niet aan om een worst keer op keer in te vriezen, houd het dus gewoon bij een vriesmoment. Zorg er eveneens voor dat het goed is verpakt in een, het liefst, luchtdichte verpakking.

Kan ik droge worst zelf maken?

Het maken van droge worst vereist speciale apparatuur en expertise. Het wordt dan ook aanbevolen om een recept te volgen van een ervaren worstenmaker. Maar goed, omdat het eigenlijk zo veel werk is en ook zoveel tijd inneemt, raden we je eerder aan om gewoon naar de dichtstbijzijnde slager te gaan. Het liefst wel een goede die zelf maakt en niet alles inkoopt.

Conclusie

Het correct bewaren van droge worst is cruciaal om de smaak en kwaliteit te behouden. Door de juiste opslagmethoden te volgen en alert te zijn op tekenen van bederf, kan je optimaal genieten van deze heerlijke delicatesse. We hopen in elke geval dat je voldoende bent geïnformeerd met alle informatie. Mocht je nog vragen hebben, contacteer dan een professional.