Hoeveel christenen zijn er in de wereld?

4 mins read

Waar vroeger ontzettend veel personen in Nederland nog gelovig waren, zijn dat er nu steeds minder.Tenminste, is dat eigenlijk wel zo? Er ontstaan steeds nieuwe ‘geloven’ en andere levensbeschouwingen, toch?. En hoe zit het met de verdeling van de verschillende geloven in Nederland, laat staan de wereld? Nog een betere vraag: hoeveel christenen zijn er eigenlijk in de wereld?

Antwoorden op bovenstaande vragen en ook waarom die laatste vraag zo relevant is, lees je in deze blog. Laten we voorop stellen dat wij van Senioren Magazine absoluut geen voorkeur hebben in een bepaald geloof. Met andere woorden, de vraag van dit artikel had net zo goed ‘Hoeveel moslims/ boeddhisten/ hindoes/ joden/ etc. zijn er in de wereld? We willen graag een inclusief platform creëren, waar iedereen zich welkom voelt.

De oorsprong van het christendom

Het christendom is een van de grootste religies ter wereld, met miljoenen volgelingen, verspreid over alle hoeken van de aarde. De oorsprong van deze godsdienst ligt in het Midden-Oosten en stamt vanaf de eerste eeuw na Christus. In principe is het gebaseerd op het leven en de leringen van Jezus Christus, die wordt beschouwd als de zoon van God.

Hoewel het christendom begon als een kleine beweging, verspreidde het zich al snel over de hele wereld. Er ontstonden zo binnen het christendom ook weer losse stromingen, waaronder het katholicisme en protestantisme. Vandaag de dag kennen we ook groepen die zich bijvoorbeeld ‘hervormd’ of ‘orthodox’ noemen.

Verder kenmerkt het christendom door de volgende zaken:

  • het is een monotheïstische godsdienst, wat inhoudt dat er maar in één god wordt geloofd
  • het katholicisme is een van de oudste en meest wijdverbreide stromingen. De paus in Rome staat aan het hoofd van de katholieke kerk
    Het protestantisme ontstond als reactie op bepaalde praktijken van de katholieke kerk. Het heeft zich sindsdien opgesplitst in tal van denominaties.
  • christenen baseren hun geloof op de inhoud van de Bijbel. Deze bestaat uit het Nieuwe en Oude Testament
  • gelovigen komen bijeen in de kerk. Deze is, afhankelijk van de stroming, juist wel of niet uitbundig versierd met beelden, afbeeldingen en meer

Verspreiding

Zoals we vermeldden ligt de oorsprong in het Midden-Oosten. Toch is het geloof inmiddels verspreid over de gehele wereld. Maar hoe kan dat eigenlijk?

Die verspreiding heeft alles te maken met tijd en mensen. Over de eeuwen heen hebben missionarissen, ontdekkingsreizigers en kolonisten het Christendom naar alle plekken van de wereld meegenomen. Het maakt dat er op vrijwel elk continent en in vrijwel elk land ter wereld Christenen aanwezig zijn.

Vrijheid van geloof

Helaas is het voor veel mensen niet mogelijk om hun geloof openlijk te uiten. Althans, ze hebben volgens de VN wel het recht om een geloof of overtuiging te hebben, maar dat is niet hetzelfde als uiten. Dat je iets aan de wereld verspreid, heeft namelijk te maken met vrijheid van meningsuiting. Dat recht is helaas een stuk minder beschermd. Hierdoor zal niet iedereen hun geloof kunnen beoefenen zoals ze dat graag hebben. Sterker nog, er zijn zelfs landen waar het strafbaar is om bijvoorbeeld het christendom openlijk uit te oefenen.

Hoeveel christenen zijn er?

Nu de vraag waar je wellicht het meest nieuwsgierig naar bent en dat is hoeveel christenen er momenteel op de wereld zijn.

Volgens schattingen ligt dit aantal op 2,5 miljard christenen op de wereld. Dit maakt het christendom de grootste religie ter wereld, opgevolgd door de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. En ondanks dat voor je gevoel misschien steeds minder mensen gelovig zijn, is dat nog steeds niet het geval. Zo groeien de geloven eigenlijk alleen maar en blijft het aantal niet-gelovigen hangen op ‘slechts’ ongeveer 900 miljoen mensen.

Waarom?

In Nederland liggen de verhoudingen net wat anders. Zo blijkt 58% van de volwassenen niet-gelovig te zijn. Wel vormt het katholicisme de grootste groep gelovigen in het land, wat neer komt op een slordige 18%. Het is dus helemaal niet gek dat we hier het gevoel hebben dat (steeds) minder mensen gelovig zijn. 

Je zou je wellicht afvragen waarom mensen eigenlijk geloven (in een levensbeschouwelijke overtuiging/ godsdienst). We geven een aantal redenen, waarom mensen kiezen voor deze levenswijze. 

  1. Opvoeding
    Veel mensen geloven in bepaalde religies of overtuigingen, omdat ze erin zijn opgegroeid. Hele gezinnen en families nemen het van elkaar over. 
  2. Persoonlijke ervaringen
    Sommige mensen hebben persoonlijke ervaringen gehad die hen hebben doen geloven in iets hogers, spiritueels of bovennatuurlijks, zoals mystieke ervaringen, visioenen of wonderbaarlijke gebeurtenissen.
  3. Troost en hoop
    Geloof kan een bron van troost en hoop zijn in moeilijke tijden. Het kan mensen helpen omgaan met verdriet, verlies en andere uitdagingen in het leven. Tegelijkertijd is het ook wat tegenstrijdig, want als je precies doet wat God van je vraagt, waarom overkomt je dan toch ellende?
  4. Zingeving
    Geloven geeft personen een gevoel van zingeving, wat een doel in je leven creëert. Het biedt antwoorden op fundamentele vragen over het bestaan en de betekenis ervan. Het is dan ook wel een leidraad voor ethisch gedrag en morele principes
  5. Angst voor het onbekende
    De onzekerheid over de toekomst en wat er na de dood komt, kan mensen aanzetten tot geloof als een manier om die angst te verminderen. Zo brengt goed leven een christen naar de hemel. Een erg geruststellend idee, dachten we zo. 
  6. Mystiek en transcendentie
    Voor velen vertegenwoordigt geloof een verlangen naar een diepere verbinding met het bovennatuurlijke, mystieke ervaringen en een gevoel van transcendentie buiten het alledaagse. Transcendentie verwijst dan weer zelf naar het overstijgen van gewone, aardse ervaringen en het bereiken van een hogere, bovennatuurlijke staat of dimensie.

Wellicht herken je je in een van de bovenstaande redenen of ben je nog op zoek naar wat jouw gelovige overtuiging jezelf overtuigd. Zolang je zelf je maar veilig voelt om je geloof aan te kunnen hangen en uit te kunnen oefenen, zal het wel goed zitten. Qua dat soort rechten is Nederland in ieder geval een fijn land om in te wonen: we zijn erg vrij en multicultureel. 

Op de vraag hoeveel christenen er op de wereld zijn, antwoorden we dus met 2,5 miljard mensen. Dit zal de komende jaren naar verwachting nog wel groeien en in ieder geval niet in grote getale afnemen.