Hoeveel orzo per persoon is voldoende?

4 mins read
cooked food on black pan

Or-wattes? Orzo! Sinds enige tijd is deze soort pasta bezig met zich een weg te banen in de Nederlandse cuisine. Je ziet steeds meer recepten verschijnen en op zich lijken onze landgenoten het wel te kunnen waarderen. Maar als je dan bezig bent met zo’n recept, is het wellicht wel aan te raden om te kijken wat nu echt voldoende orzo is per persoon. Het is namelijk weer zo’n item wat na het koken ineens veel meer lijkt dan dat je initieel in het water stopte.

Nou ja, in deze blog zullen we je naast de hoeveelheid orzo per persoon, van nog veel meer relevante informatie voorzien. Op die manier kan jij wellicht ook op een spectaculaire manier deze pastasoort bij je familie/ gezin/ vrienden/ partner introduceren. Geloof ons dat je na één keer proeven, het het liefst wel iedere week op het menu zou willen zetten!

Wat is orzo?

‘Orzo is een soort pasta’. Ja, daar heb je nog niet echt veel aan. We zullen je dus eerst vertellen wat orzo exact is. Gewoon, omdat we denken dat je daar wat mee kan. Orzo is in iedergeval een pastasoort die lijkt op rijstkorrels. Het wordt veelal gebruikt in de Mediterrane keuken. Een leuk feitje is dat het, na het koken, zowel warm als koud kan worden gegeten. Verder heeft heeft het een stevige textuur die lijkt op rijst, maar het is eigenlijk een soort pasta gemaakt van tarwe. Orzo wordt vaak gebruikt in gerechten met groenten, vlees, vis of kaas, en het absorbeert goed smaken van andere ingrediënten. We zullen aan het einde van deze blog nog een recept idee aan je doorpasen, zodat je direct bij het avondeten direct aan de slag kan.

De gemiddelde portiegrootte

Afhankelijk van of je orzo gebruikt als hoofdingrediënt of als bijgerecht, variëren de gemiddelde portiegroottes. Ga bij een gerecht waarin orzo als hoofdingrediënt wordt gebruikt, uit van zo’n 70-75 gram ongekookte orzo per persoon. Dit is ongeveer 4 à 5 eetlepels per persoon.

Bij een gerecht waar orzo bijvoorbeeld in een soep wordt gewerkt, kan de hoeveelheid flink worden teruggeschroefd naar ongeveer zo’n 25 gram per persoon. Ook bij bijgerechten wil je niet te grote hoeveelheden aanhouden, omdat het toch wel redelijk ‘zwaar’ op de maag kan vallen, al die koolhydraten.

Factoren die de portiegrootte beïnvloeden

Maar natuurlijk zijn dit slechts gemiddelden en zal je in sommige situaties rekening moeten houden met een aantal factoren. We hebben hierover het een en ander op een rijtje gezet.

#1 Eetlust

Wanneer iemand trek heeft, zal hij of zij geneigd zijn meer te eten. Een verminderde eetlust of iemand die simpelweg minder eet (bijvoorbeeld kinderen) zullen er juist toe leiden dat er een stuk minder orzo nodig is. Het belangrijkste is dat je lekker gaat uitproberen en vergelijkt. Reken jij bijvoorbeeld bij een pastagerecht altijd maar 60 gram per persoon, doe dat dan ook bij orzo.

#2 Gelegenheid

Stel je voor, je viert voor je vijftigste verjaardag een feestje en nodigt mensen ook uit om te komen eten. Eén van de gerechten die je serveert, naast alle talloze gerechten die je ook al hebt gemaakt, is een orzo-gerecht. Je hebt van 40 mensen gehoord dat zij willen blijven eten. Prima, maar dan ga je natuurlijk nooit voor 40 mensen een pan orzo staan maken.

#3 Soort gerecht

We zeiden het al, maar het soort gerecht heeft natuurlijk ook invloed op je portiegrootte. Een tip van ons naar jou, zoek een recept op van hetgeen dat je wil maken en maak daar je eigen creatie van. Zo heb je in de basis wel een idee van hoeveel orzo je moet gebruiken. Dat geldt eveneens voor alle andere ingrediënten die je dan gebruikt.

Recept

En bij deze het beloofde, eenvoudige recept, dat je vanavond nog in elkaar kan flansen. Geen dank, he!

Ingrediënten

Voor vier personen

  • 300 gram orzo
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 600 gram spinazie
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering

Bereidingswijze

  1. Kook de orzo volgens de instructies op de verpakking. Zet het na de bereiding even opzij.
  2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is, voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje.
  3. Voeg de gehalveerde cherrytomaatjes toe aan de pan en bak tot ze zacht worden.
  4. Voeg de spinazie toe en laat het sudderen tot het volledig is geslonken.
  5. Voeg de gekookte orzo toe aan de pan en meng het voorzichtig. Laat het nog een minuutje met elkaar sudderen.
  6. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Verkruimel de feta over de orzo en garneer met verse basilicumblaadjes.
  8. Serveer warm en geniet van je heerlijke orzo!

Hmm, het water loopt ons al in de mond bij het lezen van dit recept. Bij jou ook?

Veelgestelde vragen

En tot slot, een aantal antwoorden op veelgestelde vragen, zodat je dat niet los hoeft op te zoeken.

Hoe lang duurt het om orzo te koken?

De kooktijd van orzo varieert tussen 8-10 minuten. Helemaal niet lang dus en dat betekent dat je het binnen een mum van tijd op tafel kan hebben staan.

Kan ik orzo gebruiken in plaats van rijst in recepten?

Alles kan! Echter is rijst toch wel degelijk wat anders dan orzo en raden we niet aan om de nasi ineens met orzo te vervangen. Maar, als het een simpel gerecht met bijvoorbeeld kip en groenten betreft, waarnaast je normaal gesproken rijst zou serveren, kan het prima. Probeer het eens uit, zouden we zeggen.

Welke sauzen passen goed bij orzo?

Orzo gaat goed met sauzen zoals tomaat, pesto, citroen-knoflook en romige kaassauzen. Hmm, het water loopt ons wederom in de mond.

Kun je orzo van tevoren koken en bewaren?

Ja, je kunt gekookte orzo van tevoren maken en in de koelkast bewaren voor later gebruik. Echter is het het lekkerste wanneer je het vers eet. Heb jij weleens pasta gekookt en vervolgens in de koelkast gezet zonder iets van olie toe te voegen? Ja? Dan herinner je je vast wel dat het erg plakkerig was, jakkie.