Is je bemoeien met de opvoeding van kleinkinderen een goed idee?

3 mins read
man carrying baby close-up photography

Wat ontzettend leuk. Je eigen kroost heeft sinds enige tijd een eigen kroost gestart. Dochterlief is gezegend met twee lieve zoontjes en zoonlief mag het doen met een tweeling van alweer bijna vier jaar oud. Eigenlijk doen alle kinderen het super goed, maar er is een aantal dingen waar je je groen en geel aan ergert.

Zo hoeven de kinderen van je dochter hun bord nooit leeg te eten, weet de tweeling van je zoon niet wat ‘zachtjes praten’ betekent en heb je over het algemeen toch nog wel wat meer aan te merken. Maar goed, jij bent niet de ouder van je kleinkinderen en weet dus niet wat je wel en niet moet zeggen. Bovendien vraag je je af of het überhaupt wel een goed idee is dat je je bemoeit met de opvoeding van je kleinkinderen. Lees in deze blog alle relevante informatie over dit onderwerp!

Nieuwe generatie, andere regels

Toen je zelf jong was, liep je gewoon dwars door de harde sneeuwstorm naar school. Niks geen ‘sneeuwvrij’ of worden gebracht met de auto vanwege de kou. Daar word je immers hard van, nietwaar? Maar goed, dat is geen garantie dat dat ook nog voor je kleinkinderen geldt. Want ja, misschien worden ze wel wat beschermend opgevoed, maar dat is natuurlijk met een reden.

Zo leven je kleinkinderen in een wereld waarin de technologie sneller ontwikkelt dan zijzelf. Ze moeten zich staande weten te houden in een digitale wereld waarin de mens steeds meer weet en dus ook steeds meer gevaren kent. Daarvoor is het niet relevant dat een kind 5 km door de sneeuw naar school loopt. Nee, veel liever focussen ouders zich op de gevaren van nu. Met andere woorden, voordat je op die manier je oude opvoedingsstijl inzet, is het misschien tijd voor een opfriscursus van de moderne tijd.

Een bemoeizuchtige balans

Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat jij ook alleen maar het beste voor je kleinkinderen wil. Natúúrlijk geef je je dochter advies over moeilijke opvoedkwesties, maar je mag niet verwachten dat ze die 1 op 1 uitvoert. Vaak is er namelijk ook nog een partner in beeld, met ideeën die haaks staan op die van jou. Een vader (of tweede moeder) zijn woord is toch sterker voor zijn kinderen dan die van jou?

Terwijl sommige grootouders, misschien jij ook, hun expertise graag delen (en wie kan ze dat kwalijk nemen?), is het belangrijk om te onthouden dat ouders ook hun eigen stijl hebben. Dus, als je kleinzoon zijn groenten niet wil eten, probeer dan niet je beruchte ‘Opa’s geheime broccoli-stamppot’ door zijn keel te duwen.

Een aantal do’s en dont’s

We vertellen je graag in een klein overzicht een aantal do’s en dont’s voor bij de ‘opvoeding’ van je kleinkinderen. Lees:

Do’s

  • Bied regelmaat en structuur, zoals thuis. Dus, als er thuis op bepaalde momenten wordt gegeten en geslapen, houd dat dan aan. Natuurlijk is het leuk als kleinkind een half uurtje langer mag ‘opblijven’ dan normaal, maar stuur hem of haar zeker niet een uur te vroeg naar boven.
  • Zie eens of je zoveel mogelijk dingen kan ondernemen. Samen buitenspelen, lekkere koekjes bakken of gezellig op pad: het zijn juist die dingen die je kleinkinderen zullen herinneren. Dat ze voor de zoveelste keer een filmpje kijken op de iPad, zal het niet doen.
  • Een cadeau van oma voor een kleinkind? Wauw, wat is dat ontzettend leuk als dat ‘zomaar’ komt. Dan is het niet de bedoeling dat je dat iedere keer doet en het een gewoonte wordt, maar het kan een ontzettend leuke verrassing zijn, waar een positieve herinnering aan zal kleven. Overleg het trouwens even met de ouders als het een heel duur/ groot cadeau is. Als de andere oma niet zoveel te besteden heeft en dat dus nooit kan doen, toont dat misschien het verkeerde beeld aan het kind.

Dont’s

  • Spreek je kleinkind aan bij het vertonen van gedrag dat écht niet door de beugel kan. Het is niet normaal dat hij of zij bijvoorbeeld in een keer met schoenen door de kamer gaat gooien of een heel restaurant bij elkaar gilt. Later breng je hier de ouders van de op de hoogte, die dan het verdere gesprek met hun kind kunnen aangaan.
  • Het is niet de bedoeling dat je kleinkind zijn of haar dag op jouw dag moet aanpassen. Dat je een vaste dag in de week op de kinderen past en altijd boodschappen met ze doet, is prima. Echter wil je niet je fysio-, tandarts- en huisartsafspraak op dezelfde oppasdag plaatsen. Maar goed, dat lijkt ons niet meer dan logisch.

En nee, we verplichten je heus niet om deze do’s en dont’s strikt op te voeden. Zo weten we bijvoorbeeld dat het in sommige culturen voorkomt dat het woord van grootouders gelijk staat en het woord van ouders. Met andere woorden, you do you, zolang je maar de wens van de ouders van het kind respecteert. Jij hebt je tijd van opvoeden wel gehad, nu is het tijd om te genieten.

Conclusie

Dus, is je bemoeien met de opvoeding van kleinkinderen een goed idee? Nou, zolang je het met liefde en respect doet, is het antwoord een volmondig ja! Grootouders zijn een onschatbare bron van wijsheid, knuffels en onvoorwaardelijke steun. Dus, blijf die generatiekloof overbruggen en laat die kleine bengels zien wat het betekent om een échte oma of opa te hebben!