Welke ontstekingswaarde is dodelijk?

3 mins read
a pile of pills sitting next to each other on top of a table

Gezondheid wordt steeds belangrijker. Tenminste, dat was altijd al belangrijk, maar omdat we meer kennis hebben over het menselijk lichaam, is je gezondheid steeds beter te monitoren. Helaas is het wel zo dat daar dan ook steeds meer termen bij horen. Termen waarvan je wellicht geen idee hebt wat nou precies de betekenis is.

Een begrip die je in de medische wereld weleens voorbij ziet komen, is ontstekingswaarde. In deze blog zullen we je vertellen wat een ontstekingswaarde is en waarom het zo belangrijk om deze in de gaten te houden. Op de vraag welke waarde dodelijk is, zal je geen antwoord vinden. Deze blog is immers niet geschreven vanuit een medische achtergrond en we willen je geen mogelijke incorrecte informatie geven.

Wat is een ontstekingswaarde?

Eigenlijk is een ontstekingswaarde precies wat het woord al zegt: het is een meting van het niveau van de ontsteking die in jouw lichaam aanwezig is. Voor een wat uitgebreider antwoord: als er in je lichaam een ontsteking zit, maakt je je lichaam bepaalde ontstekingsmarkers aan. Dat zijn een soort stoffen in je bloed die informatie geven over de mogelijke aanwezigheid van een ontsteking. Zo kan je een ontsteking bij een patiënt opsporen, zonder dat hij of zij er misschien weet van heeft. Aan de andere kant kan het ook zijn dat een patiënt een specifieke klacht heeft en aan de hand van het meten van de waardes kan worden vastgesteld van welke ontsteking er sprake zou kunnen zijn.

Een voorbeeld

Vaak wordt een ontstekingswaarde bepaald aan de hand van CRP. CRP is een eiwit dat wordt gemaakt door je lever, na het ontstaan van een ontsteking. In principe is CRP (C-reactive protein) een erg handige waarde, omdat je op basis van die gegevens direct kan handelen. Maar, weet altijd dat er niet alleen op ontstekingswaarden kan worden gehandeld. Bij het onderzoeken van een patiënt worden ook naar andere medische gegevens gekeken. Dit zorgt ervoor dat het beeld van de aandoening zo breed mogelijk wordt en veel preciezer kan worden vastgesteld wat er precies aan de hand is. Een niet-relevant voorbeeld dat deze strekking biedt: als je een been breekt wil je graag gips, geen medicijnen die tegen zoiets als eczeem werken.

Een dodelijke ontstekingswaarde tegengaan

Zoals gezegd zullen we je niet over informeren over exacte gegevens van welke ontstekingswaarde dodelijk is of niet. Sterker nog, we vragen ons af hoe zeker je daar ook over kan zijn. Een verhoogde ontstekingswaarde kan duiden op hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2, dementie en nog veel meer vervelende aandoeningen. Je begrijpt vast wel dat de ene ontstekingswaarde niet de andere is en dat de een mogelijk sneller dodelijk is dan de ander.

Anyway, de clue van het verhaal is, is dat je een lagere kans hebt op hoge ontstekingswaarden, als je gezond leeft. We geven je hiervoor graag een aantal tips:

#1 Voeding

Wat we eten kan een grote invloed hebben op onze ontstekingswaarde. Diëten die rijk zijn aan verwerkte voedingsmiddelen, geraffineerde suikers en transvetten zullen je lichaam niet ten goede doen. Daarenten zijndiëten die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3 vetzuren en vezels juist heel fijn voor je lichaam. Dat ene gebakje in de twee weken of bakje chips op zaterdagavond doet trouwens echt niet heel veel kwaad voor de meeste mensen. Zolang je maar gevarieerd en gezond eet. Dus ook niet iedere dag witlof, want dan zal je alsnog met tekorten kampen.

#2 Levensstijl

Naast voeding spelen ook levensstijlfactoren een belangrijke rol. Een sedentaire levensstijl, roken, overmatig alcoholgebruik en chronische stress kunnen allemaal bijdragen aan een verhoogde ontstekingswaarde. Mocht je bijvoorbeeld een erg stressvolle baan hebben, overweeg dan om na het werk lekker een massage te boeken of op de bank onder een dekentje een film te kijken. Met andere woorden, ontspan!

#3 Beweging

Bij je levensstijl hoort natuurlijk ook beweging. Voldoende beweging op een dag zorgt ervoor dat je lichaam fit en gezond blijft. Ben je geen sporter, start dan met zoiets als een half uurtje lopen per dag. Sowieso draait het om consistentie en geen alles of niets mentaliteit. Je lichaam zal meer profijt hebben van 3x een uurtje fietsen per week, dan 1x drie uur lang krachttraining per week. Dat heeft onder andere te maken met zoiets als overbelasting en dergelijken.

#4 Slaap

Een goede nachtrust heeft zoveel invloed op je dag. Je bent energieker, kakt minder snel in en zal minder snel neigen om voor de luie en makkelijke variant te kiezen. Om goed te slapen, is het ook belangrijk om gezond te leven. Zo merken veel mensen dat hun nachtrust na een avondje drinken gewoon echt veel minder goed is. Het is tegenwoordig echt niet meer ‘raar’ of ‘gek’ om nee te zeggen tegen een glaasje drank. En ja, een ‘slaapmutsje’ wordt niet voor niets zo genoemd. Je zal het misschien fijn vinden om mee in slaap te vallen, maar de kwaliteit van je slaap zelf is echt minder goed.

Conclusie

Het begrijpen en beheren van je ontstekingswaarde is van vitaal belang voor je algehele gezondheid en welzijn. Mocht je ergens door klachten ervaren, schroom dan niet om contact te komen met je arts. Om het niet zover te laten komen, is het wellicht handig om een gezonde en gevarieerde levensstijl aan te gaan. Een lage ontstekingswaarde is hoe dan ook altijd beter dan een hoge, zoals je misschien wel kan begrijpen. Dus, door samen te werken met zorgverleners en gezonde gewoonten te omarmen, kunnen we streven naar een leven met minder ontstekingen en meer welzijn. Dat klinkt bijna als een utopie, toch?