Hoe kun je gehoorschade herkennen op latere leeftijd?

2 mins read

Gedurende je leven kan het voorkomen dat je langzaam iets minder goed gaat horen. Dit gaat meestal zo geleidelijk dat je het niet merkt, omdat het steeds een beetje minder wordt. Toch kan dat dan op latere leeftijd toch tot gehoorschade leiden die eenvoudig met diverse oplossingen is op te vangen. Maar hoe herken je gehoorschade op latere leeftijd?

We beleven onze wereld via onze zintuigen

We beleven de wereld om ons heen via onze zintuigen. Voor mensen zijn de ogen en oren de belangrijkste zintuigen. Informatie en (sociale) communicatie doen we immers via schrift en spraak en daar heb je goed functionerende oren en ogen voor nodig.

Een geleidelijk proces

Naarmate we ouder worden is het vaak echter zo dat zowel ogen als oren wat minder gaan functioneren. Veelal heeft dat natuurlijke oorzaken, soms is het ook het gevolg van schade die tijdens het leven is opgelopen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de oren als je in je jonge jaren veel naar harde muziek hebt geluisterd of aan andere harde geluiden bent blootgesteld geweest. Omdat dit vaak een geleidelijk proces is merk je er vaak niet zoveel van, terwijl in veel gevallen met simpele oplossingen het gehoor weer een stuk verbeterd kan worden. En daarmee ook het genieten van de wereld om u heen. Met een gehoortest kunt u heel eenvoudig laten vaststellen of u gehoorschade heeft en eventueel daar wat aan wilt laten doen.

Online gehoortesten

Bij het laten uitvoeren van een gehoortest denkt u misschien aan een afspraak maken bij een audicien, reizen naar de (binnen)stad en dan een gehoortest laten uitvoeren. En dat kan voor sommige mensen op leeftijd best een flinke onderneming zijn. Zeker als je niet over eigen vervoer beschikt of minder mobiel bent. Daarom is het prettig om te weten dat het tegenwoordig mogelijk is om een online gehoortest te doen. Prettig in uw eigen omgeving, zonder te moeten reizen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om een indicatie te krijgen van de staat van uw gehoor en u heeft binnen slechts enkele minuten het resultaat en weet u of u wellicht een gehoorapparaat nodig heeft of niet. Hieronder vertellen we meer over de online gehoortest.

Zo werkt een online gehoortest

Voor een online gehoortest bij Van Boxtel Hoorwinkels heeft u om te beginnen niets anders nodig dan een computer, tablet, laptop of mobiele telefoon die verbonden is met internet. Er is dus geen extra apparatuur benodigd en u hoeft ook geen software te downloaden en te installeren. Het gebruik van een koptelefoon wordt wel aangeraden, maar is niet noodzakelijk.

Gemakkelijk in gebruik

U start de online gehoortest op de website van de hoorspecialisten en wordt vervolgens in gemakkelijke stappen door de test heen geloodst. De audiologische testen bestaan uit een aantal online piepjes in verschillende frequenties. Tevens krijgt u een aantal geluidsfragmenten te horen waarbij u moet aangeven of u die kunt verstaan en wat er precies wordt gezegd.

Direct resultaat

Zoals we hierboven al vermeldden ontvangt u direct een uitslag. Op basis van de uw antwoorden wordt er namelijk een analyse gemaakt van uw gehoor. Daarbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde parameters als er bij een gehoortest in een fysieke winkel zou zijn gedaan. Aan het einde van de test ontvangt u direct een overzichtelijke rapportage van de resultaten.

Betrouwbaarheid van online gehoortesten

De online gehoortesten zijn met uiterste zorgvuldigheid samengesteld door professionele en ervaren audiciens en zijn gebaseerd op gevalideerde testmethodes. Hierdoor hebben de online gehoortesten een behoorlijke mate van betrouwbaarheid en kunt u de analyse van uw gehoor die uit de test voortkomt beschouwen als een eerste indicatie van de gezondheid van uw gehoor. Voor een meer uitgebreide en diepgaander onderzoek naar het functioneren van uw gehoor is het echter aan te bevelen om een afspraak te maken en een hoortest te doen in een van de winkels van de hoorspecialist.

Zet vandaag nog de eerste stap naar het opnieuw optimaal genieten van geluiden, zoals de vogels in de tuin, de kinderliedjes die uw kleinkinderen zingen of een goed gesprek dat u weer helemaal kunt volgen.