Zo blijf je fit tijdens de donkere maanden

1 min read

Tijdens de lente en vooral de zomer is het heerlijk om buiten een wandeling te maken of een stukje te fietsen. Behalve dat je geniet van het aangename weer ben je ook nog gezond bezig. Nederland is echter geen land waar het weer stabiel is. Dat is voor een week al een uitdaging, laat staan voor een jaar. Regenachtige en koude dagen hoeven natuurlijk niet te betekenen dat je dagelijkse beweging niet meer gedaan kan worden. In dit artikel ontdek je hoe je in de herfst en winter fit kunt blijven.

Ga thuis aan de slag

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen thuis gaan sporten. Dit moest tijdens de coronacrisis noodgedwongen. Sportscholen waren dicht en fanatieke sporters wilden toch sporten. Er is echter nog een reden waarom thuis een prima locatie is voor je workout. Veel mensen hebben te maken met een druk schema. En dan kan het kwartiertje dat je bezig bent met het inpakken van je tas en het rijden naar de sportschool het verschil maken. De mogelijkheden om thuis aan de slag te gaan zijn groot. Bedrijven als NRG Fitness hebben zich gespecialiseerd in allerlei apparaten en toestellen voor thuis.

Kies de leukste oefeningen uit

Dit klinkt misschien als een logische gedachte, maar is het in de praktijk lang niet altijd. Van een crosstrainer is bekend dat je er enorm veel calorieën op verbrandt. Alleen vindt niet iedereen het leuk om met een crosstrainer aan de slag te gaan. Voor het resultaat op de lange termijn is het verstandig om activiteiten te doen die je leuk vindt. Anders ga je het niet volhouden. Er is veel fitnessapparatuur voor thuis beschikbaar. Daar zit altijd wel wat leuks tussen.

Volg een schema

Op een zeldzame uitzondering na werkt iedere professionele sporter met een trainingsschema. Nu ben jij natuurlijk geen prof, maar het is wel lekker om een schema te gebruiken. Om te beginnen omdat je dan de juiste trainingen doet, met het maximale effect voor je fitheid en lichaam. Daarnaast is een schema een stok achter de deur. Er komen altijd momenten dat je geen zin hebt. Een schema (papieren of via een app) kan dan net het zetje in de juiste richting geven.

Sport niet alleen

Gedeelde smart is halve smart. Dat klinkt wel een beetje negatief. En dat terwijl sporten hartstikke leuk is. Het wordt nog leuker als je een maatje hebt om mee te sporten. Er zijn zat oefeningen die je samen kunt doen. Met alleen een fitnessmatje kun je al een uitstekende workout doen.

Goed eten en slapen

Minstens zo belangrijk als sporten zijn je slaap en voeding. Tijdens de nacht herstellen je spieren van de training, waarna je – als het goed is – sterker wordt. Dat geldt eigenlijk ook voor voeding. Gezond eten is essentieel voor iedereen die sport, of je nu de Tour de France wilt winnen of als senior thuis aan je fitheid wilt werken. En zondigen mag best een keer hè, je bent geen prof.