Hoe guacamole te bewaren: tips en trucs

3 mins read
green soup in white ceramic bowl

Guacamole is een heerlijke en populaire dip gemaakt van avocado’s, kruiden en andere smaakvolle ingrediënten. Het is een geweldige toevoeging aan allerlei gerechten, van tacoschotels tot sandwiches en nog veel meer. Maar, wat als je meer guacamole hebt gemaakt dan je op kunt en je het wil bewaren voor later gebruik? In deze blog presenteren we je enkele handige tips en trucs om je guacamole vers en smakelijk te houden.

Let op: guacamole is niet per definitie hetzelfde als een (aangebroken) avocado. Er verschillen in sommigen opzichten een aantal details aan het bewaaradvies.

Guacamole bewaar je…

Een aantal van de onderstaande bewaartips zullen je ongetwijfeld herkenbaar in de oren klinken. Maar goed, om het beeld zo volledig mogelijk te houden, zullen we dit allemaal nog steeds aan je vertellen. Denk je het al te weten, voel je dan vrij om sommige stukken over te slaan. Wij zullen je er niet op afrekenen!

#1 … in de koelkast

Precies, guacamole bewaar je in de koelkast. In principe blijft het tot zo’n twee dagen na bereiding goed. Veel langer dan dat wil je het eigenlijk niet bewaren, als denken we dat dat vast wel goed komt. Het is immers zó lekker, dat kan je echt niet dagen laten staan.

#2 … soms in de vriezer

Alleen als je aan de guacamole geen andere ingrediënten (behalve kruiden) hebt toegevoegd, kan je er voor kiezen om het in de vriezer te bewaren. In de vriezer zal het goedje tot zo’n drie maanden goed blijven. Let wel dat verse guacamole het lekkerste blijft.

#3 … met citroensap

Heb je nog een beetje guacamole over, stop dit dan in een bakje en giet er vervolgens een beetje citroensap overheen. Zo blijft de guacamole vers, verkleurt het niet én heb je een lekker zuurtje als toevoeging, wanneer je van plan bent het te consumeren.

#4 … met een laagje water

De tip die veruit het vaakst wordt genoemd, is dat je de guacamole onder een laagje water moet bewaren. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht bij het smeersel komt en dat het niet verkleurd. De eerste tekenen van bederf worden tegengehouden. Ga je het consumeren, giet het water er dan vanaf en klaar is kees!

#5 … in een luchtdichte container

Ja, zeker. Je wil écht een luchtdicht bakje/ container gebruiken voor het bewaren van guacamole. Lucht is en blijft de grootste vijand van de guacamole, dus als je het contact op een manier tegen kan gaan, pak die mogelijkheid dan met beide handen aan.

Het lekkerste recept ooit

Nu je weet hoe je je guacamole kunt bewaren, is het wel tijd voor het lekkerste recept voor guacamole ooit, nietwaar? Wij maken deze eigenlijk standaard als we nacho’s serveren of een lekker broodje met guac en ei maken voor de lunch. Lees alles goed door en voel je, nadat je hebt geproefd dat het zo lekker is, vrij om het met anderen te delen:

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 trostomaat, fijngehakt
  • 1/4 rode ui, fijngehakt
  • snuf chilivlokken (of poeder)
  • 1/2 limoen, uitgeperst
  • 1 eetlepels fijngehakte koriander (alleen als je dat lekker vindt)
  • Zout en peper naar smaak

Beredingswijze

  1. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een kom en prak het met een vork tot het glad is.
  2. Voeg de fijngehakte tomaat, ui en koriander toe aan de kom met avocado.
  3. Pers het sap van de limoen uit boven de kom en meng alles goed door elkaar.
  4. Breng de guacamole op smaak met zout en peper. De peper zorgt voor pit, de zout voor meer smaak.
  5. Serveer de guacamole direct met tortillachips of als bijgerecht bij je favoriete gerechten.

Tip! Wist je dat je een pit uit een halve avocado er zo kan uitdrukken, als de avocado vers is? Scheelt weer een hoop gevaarlijke kapriolen met scherpe messen, en zo.

Kijk aan, alles is zo gepiept en jij kan lekker genieten van heerlijke guacamole. Mocht je alleen zijn, dan kan je ook met gemak het recept halveren. Een andere optie is om het overgeblevene te bewaren. Je weet nu immers hoe dat op de juiste manier moet!

Is guacamole gezond?

Wekelijks een bakje naar guacamole naar achter gooien? Tja, waarom niet. In principe is guacamole een relatief gezonde keuze, vooral als het met verse ingrediënten wordt gemaakt. Avocado, het belangrijkste ingrediënt in guacamole, zit namelijk vol gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten die gunstig zijn voor het hart en helpen om je langer verzadigd te houden. Daarnaast bevat guacamole vaak tomaten, ui en limoensap, welke allemaal verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten leveren. Het kan echter wel calorieën bevatten, vooral als je het met een zware maaltijd combineert of altijd met tortilla’s eet. Matige consumptie van dit goedje past daarom misschien beter binnen een gebalanceerd dieet.

Conclusie

Het correct bewaren van guacamole is essentieel om de versheid en smaak te behouden. Door gebruik te maken van luchtdichte containers, citroensap toe te voegen en de guacamole koel te bewaren, kun je ervoor zorgen dat het langer goed blijft. Het is ook belangrijk om op te merken dat guacamole na verloop van tijd kan achteruitgaan, zelfs als het niet bedorven is. Nou ja, het is en blijft een feit dat de gaucamole het lekkerst blijft z.s.m. na bereiding, dus houdt dat als leidend advies aan.