Met opgezette handen wakker worden: wat nu?

3 mins read

Na een heerlijke nachtrust open je je ogen en realiseer je je in een keer dat je handen niet werken zoals ze het normaal gesproken doen. Je tilt je armen omhoog en inspecteert je handen vluchtig, waarna je al gauw concludeert dat ze opgezwollen zijn.

Gebeurt het bovenstaande slechts één keer, dan is dat niet meteen een reden tot paniek. Het kan zijn dat je de avond ervoor bijvoorbeeld veel zout bij het eten hebt geconsumeerd (vis, bijvoorbeeld), waardoor je vocht vasthoudt. Dit gaat met genoeg drinken vanzelf weer over. Echter is het wel zorgelijk wanneer probleem zich regelmatig en vaak voortdoet. In dit artikel zullen we verschillende oorzaken van opgezette handen (of vingers) behandelen. Wellicht herken je jezelf in de symptomen en bestaat er een oplossing voor je probleem.

Let op: bij medische problemen is het altijd noodzaak dat je een medisch professional contacteert. Plan een bezoekje aan de huisarts in, laat bloed prikken of contacteer eerst een professional uit je eigen omgeving.

Oorzaken voor opgezette handen

Dat je ’s ochtends wakker wordt met opgezette handen, kan met talloze oorzaken te maken hebben. We zetten de meest voorkomende en waarschijnlijke oorzaken op een rijtje. En oh ja, dat je je ergens in herkent hoeft niet te betekenen dat dat ook bij jou zo geldt.

#1 Infectie

Allereerst kan het zijn dat je in je vingers een infectie hebt opgelopen. Zo’n infectie varieert van fijt tot Paronychia en een herpesbesmetting. Afhankelijk van de aard van de infectie zal je bijvoorbeeld kampen met opgezwollen blaasjes of een opzwelling van de gehele vinger. Je snapt natuurlijk wel dat voor elke infectie een andere oplossing geldt. Zaak is in ieder geval om z.s.m. een arts te contacteren.

#2 Reumatoïde artritis

Een andere oorzaak voor opgezette handen (en andere lichaamsdelen) is reumatoïde artritis. Hierbij zijn gewrichten ontstoken. Het gevolg hiervan is dat, bijvoorbeeld, je handen erg stijf worden en je ze nauwelijks kan bewegen. Ook opzwelling is een veelvoorkomend symptoom. Deze aandoening doet zeer en verschijnt vaak als eerste in je handen. Mocht je het vermoeden hebben dat je hieraan leidt, dan is het goed om zo snel mogelijk het te laten onderzoeken om erger te voorkomen.

#3 Sport

Een beetje gek als je wakker wordt met gezwollen handen, omdat je hebt gesport, maar op andere momenten van de dag is dit wel een mogelijkheid. Als je sport, verbranden je spieren veel energie. De zuurstof in je lichaam gaat dan eerst naar de spieren die dat nodig hebben. Denk aan je benen als je benen traint, maar ook je hart. Je vingers zijn waarschijnlijk the least of the problems en dus zal er daar minder doorbloeding plaatsvinden. Het gevolg daarvan is dat je bloedvaten uitzetten en je vingers/ handen opzwollen. Het gaat vanzelf weer over als je rust neemt.

#4 Nierproblemen

Eigenlijk zijn nierproblemen de oorzaak voor veel vervelende kwaaltjes, zoals jicht. We noemen jicht dan ook niet zomaar als voorbeeld, omdat dat een aandoening is die de gewrichten aantast, waardoor dus (bijvoorbeeld) je handen zullen opzwellen.

We noemen nierproblemen ook als ‘los probleem’ omdat bij verschillende aandoeningen je gezwollen vingers de eerste tekenen zijn. Aandoeningen die voortkomen uit een probleem met je nieren, bedoelen we dan. Je nieren zijn overigens je organen die afvalstoffen opruimen. Eveneens hebben ze een grote invloed op de maintaining van de vochtbalans in je lichaam. Dat je kampt met nierproblemen is dus een serieus probleem waar je, wederom, op korte termijn iets aan dient te doen.

#5 De ziekte van Raynaud

Bij deze aandoening stroomt er niet genoeg bloed naar je vingers. De bloedvaten trekken te veel aan waardoor je kootjes wit worden, en je vingers koud en gevoelloos aanvoelen. Wanneer er dan wel weer bloed naar deze delen van lichaam trekt, zal het gevolg hiervan zijn dat je ineens weer leven voelt en je vingers wellicht opzwellen. Dit gaat vanzelf weer over, al is de ziekte van Raynaud zelf iets waar je niet van kan genezen.

#6 Zwangerschap

Voor alle vrouwen onder ons: het is geen geheim dat je voeten en handen weleens opzwellen tijdens de zwangerschap. Echter wordt het alarmerend als je ineens en uit het niets te maken krijgt met bijvoorbeeld opgezwollen handen. Dit kan namelijk duiden op zwangerschapsvergiftiging. Bij je zwangerschap kan je niet voorzichtig genoeg doen, dus wees je altijd bewust van eventuele gevaren. Overigens hoeft het dus niet daarop te duiden en daarom hoef je niet meteen in de stress te schieten.

#7 Medicijnen

Als laatste mogelijke oorzaak benoemen we medicijnen. Of nouja, de bijwerking van medicijnen. Bij het slikken van sommige medicijnen kan het namelijk voorkomen dat om verschillende redenen je handen zullen opzwellen. Maar goed, waarschijnlijk is hetgeen waarvoor je de medicijnen slikt erger dan het hebben van gezwollen handen. Weet dat het met name vervelend is en dat het niet het grootste probleem is wat je hebt. Wel is het goed om dit nog steeds bij een arts te vermelden. Misschien hebben ze hier weer een ander middeltje voor of duidt het toch op een ander, onderliggend probleem.

Opgezwollen handen: reden tot paniek?

Zoals we al zeiden, één keertje wakker worden met opgezwollen handen is geen probleem. Tenminste, als het vanzelf weer weggaat. Je kan bij twijfel bijvoorbeeld altijd de huisartsassistent bellen. Hij of zij bepaald dan of het probleem moet worden behandelt of dat je nog even kan ‘afwachten’. Hoe dan ook is het bijna altijd het gevolg van wat anders. Het gebeurt dus niet ‘zomaar’ dat je handen opzwellen.