Over de cast van Swanenburg en meer informatie

3 mins read
person holding black remote control

We weten inmiddels niet meer hoe ze het doen, maar toch doen ze het: er verschijnen keer op keer weer nieuwe series. Niet alleen in het buitenland, nee hoor, ook gewoon in Nederland. Zo zagen we laatst een aflevering van de NPO-serie Zussen en zou er binnenkort weer een nieuw seizoen Swanenburg aan zitten te komen.

In deze blog zullen we je alles over de cast van die serie vertellen. En, omdat we de ergste niet zijn en jullie graag informeren over van allerlei onderwerpen, zal je daar ook nog meer informatie van over vinden. Is het bijvoorbeeld de moeite waard om te gaan kijken als je dat nog niet hebt gedaan.

Waar gaat de serie over?

Om te bedenken of je de serie wil kijken, is het misschien wel net zo handig dat je weet waar het überhaupt over gaat. In deze Nederlandse dramaserie draait het in ieder geval om de rijke familie Praal. Het lijkt in eerste instantie allemaal op rolletje te lopen, maar in het eerste seizoen begint er plots veel anders te lopen, doordat zoon Dirk in verband wordt gebracht met de dood van een vrouw. De ene na de andere wordt verraden en het lijkt allemaal niet meer goed te komen.

Vanaf dat eerste seizoen, waar trouwens nog een overlijden plaatsvindt, houdt het familiedrama eigenlijk niet op. Kijkers kunnen niet stoppen met kijken. Dat is misschien ook het gevolg vanwege het feit dat de cast het allemaal prachtig vertolkt.

De cast van Swanenburg

De cast van Swanenburg bestaat uit veel bekende acteurs en actrices. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat het verhaal en verhaal wordt en de karakters een eigen karakter kregen. Vaak zie je, hoewel een regisseur een goed idee heeft van wat hij wil zien, dat acteurs en actrices nog vaak dat extra stukje inleving bezorgen. In ieder geval is de onderstaande lijst een weergave van de twaalf acteurs die je het vaakst terug hebt zien komen. Die dus de hoofdrollen en belangrijkste bijrollen vertolken:

 • Eva Praal gespeeld door Ella-June Henrard
 • Dirk Praal gespeeld door Jan-Paul Buijs
 • Iris Praal gespeeld door Sanne Langelaar
 • Benno Praal gespeeld door Frederik Brom
 • Caroline Praal gespeeld door Tine Joustra
 • Coco Praal gespeeld door Yfke Wegman
 • Jack Praal gespeeld door Aus Greidanus
 • Victor Devos gespeeld door Joren Seldeslachts
 • Katja gespeeld door Juliette van Ardenne
 • Mick Derby gespeeld door Jannell Gersie
 • Maan Derby gespeeld door Jaheessa Soesman
 • Didi Dominic Derby gespeeld door Werner Kolf

Niet alle bovenstaande namen zal je in komend seizoen zien verschijnen, maar veel namen gelukkig wel!

Is deze serie de moeite waard?

Een vraag waarvan we zouden willen dat deze altijd naar eerlijkheid zou worden beantwoord: is het kijken de moeite waard?

Nou, hmm, ja. In principe heeft de serie goede beoordelingen. Zo scoort het op IMDb een 7,5/ 10 ⭐️. Dat is bovengemiddeld goed, vooral als je er over nadenkt dat mensen vaak niet heel denderend hoge scores geven op dit platform. Om maar even een voorbeeld te noemen: de allerbeste film ooit, The Shawshank Redemption, krijgt op IMDb ‘maar’ 9,3/ 10⭐️. Dat het geen 10 is, snappen we, maar een 9,5 moet er minimaal toch wel vanaf kunnen?

Anyway, houd er bij Swanenburg rekening mee dat de serie Nederlandstalig is. Bij veel mensen gaan hierdoor hun tenen van krom staan en lopen de rillingen nog net niet op hun rug. Gewoon, omdat veel in het Nederlands al snel over de top klinkt. Iets waar Amerikanen vaker dan eens wel mee wegkomen. Verder is het een drama serie, waarin niet altijd de meest geloofwaardige situaties voorbij komen. Tenminste, niet wat op dagelijkse basis bij elk gezin in Nederland gebeurt. Soms lijkt het daardoor een ver-van-je-bed-show en heb je moeite met inleven. Desondanks is de serie aangrijpend en wil je op een of andere manier steeds verder blijven kijken.

Een stukje cultuur

Eigenlijk is het goed om te bedenken dat een serie als deze ook een stukje van onze cultuur is. Het laat zien dat ‘Nederland’ nog wel bestaat en vrij is van veel andere invloeden, die door migranten mee worden genomen. Door juist zoiets als dit te supporter en er massaal naar te kijken, verliezen we ons niet helemaal in series uit andere landen, hoe leuk die trouwens ook kunnen zijn. Ach, doe ermee wat je wil, maar dit is slechts wat ons eraan opvalt.

Conclusie

Swanenburg is een leuke serie als je van drama houdt. Het verhaal speelt zich inmiddels al in meerdere seizoenen af en in 2024 staat er zelfs nog een nieuw seizoen gepland. We hopen dat je net zo van de cast geniet als wij, want er zitten wel degelijk een paar parels aan actrices en acteurs in. Op naar een heerlijk avondje bankhangen en relaxen.