Rugpijn na het slapen? Wat kan je eraan doen?

2 mins read
white pillows and bed comforter

Veel mensen worden regelmatig wakker met een pijnlijke rug. Dat gebeurt zelfs gedurende de nacht, terwijl je dan juist lekker wilt dromen en bijkomen van een drukke dag. Je herkent het zelf waarschijnlijk ook wel. Als dat het geval is, is het tijd om er iets aan te doen. Onbehandelde rugpijn is niet alleen ontzettend onprettig, maar kan ook grotere schade veroorzaken. Daarnaast kan het ook doorwerken in je mentale gezondheid. Net zoals er verschillende oorzaken zijn van rugklachten, zijn er ook verschillende manieren om dit soort vervelende pijn te verhelpen of te verzachten. Hier vertellen we je graag wat meer over.

Hoe ontstaan rugklachten tijdens het slapen?

Tijdens het slapen ben je je minder bewust van je gedrag op dat moment, waardoor je vaak allerlei vreemde houdingen aanneemt. Dit soort gedrag wordt versterkt door een slechte ondersteuning. Om die reden is het verstandig om je matras eens goed onder de loep te nemen. Je matras moet immers niet alleen lekker comfortabel aanvoelen, maar vooral ook voldoende ondersteuning bieden aan je lichaam. Dit is ook precies de reden dat je altijd een matras moet kopen dat perfect aansluit op jouw lijf. Geen enkele persoon is hetzelfde en daarom heeft iedereen een ander soort matras nodig. Lichte personen hebben andere behoeftes dan zwaardere personen. Ben je zelf wat zwaarder, bijvoorbeeld bij je heupen, buik of schouders? Dan heb je een matras nodig dat deze gedeeltes extra ondersteunt. Rugklachten in de ochtend kunnen ook ontstaan doordat je niet rustig slaapt, bijvoorbeeld doordat je spieren niet goed kunnen ontspannen.

Een slaapanalyse laten uitvoeren

Wil je meer weten over de invloed van je slaapgedrag op jouw lichaam? Dan kan het slim zijn om je slaapgedrag te laten analyseren. Op die manier kun je erachter komen of je tijdens het slapen in een gezonde en goede houding ligt. Bij de analyse wordt er ook gekeken of er bepaalde drukpunten ontstaan tijdens het slapen. Hierbij gaat het om gedeeltes van het lichaam die extra belast worden en onvoldoende ondersteuning krijgen van je matras. Dit zijn bekende veroorzakers van rugpijn en het is natuurlijk handig om te weten hoe je deze drukpunten kunt voorkomen. Je kunt een slaapanalyse laten uitvoeren bij een gespecialiseerde beddenzaak of een speciale slaapkliniek.

Een fijn matras voorkomt veel rugpijn

Echt goed slapen doe je het beste op een goed matras, dat niet te zacht of te stevig is voor jouw lichaam. Bij het kiezen van een nieuw matras moet je echter niet alleen letten op de textuur en het type vulling, maar ook op het soort versteviging en de aanwezigheid van de juiste ondersteuning voor jouw lijf. Proefliggen is een essentieel onderdeel van een nieuw matras kopen en het wordt aangeraden om fit voor de dag te komen wanneer je gaat shoppen. Als je moe bent, ligt immers vrijwel elk matras heerlijk. Wil je het beste matras bij rugklachten kopen? Ga dan vooral naar een gespecialiseerde winkel. Het zeer ervaren personeel adviseert je hier uitgebreid over het ideale matras dat helemaal op jouw lichaam gesneden is!