Top 10 zwaarste operaties

3 mins read
man in white dress shirt wearing white goggles

Goed, we moeten al gelijk eerlijk met je zijn. Allereerst, de chirurgen in een ziekenhuis zijn toch wel in veel gevallen de helden die levens redden en ziekten weten te bestrijden. We geven daarmee absoluut geen sneer geven naar de rest van het ziekenhuispersoneel, zij doen op hun niveau natuurlijk ook levensreddende handelingen en dergelijken. Maar, chirurgen zijn vaak degene die voor buitengewoon complexe uitdagingen staan tijdens een operatie.

Trouwens, over die operaties gesproken, welke operaties zijn eigenlijk het zwaarst? Nou, in principe kunnen we nu al zeggen dat we daar geen eenduidig antwoord hebben. Afhankelijk van de verdere aandoeningen of medische problemen bij een patiënt, kan zelfs de meest ‘doorsnee-operatie’ het meest complex worden. Waar onze top tien daarentegen wel uit bestaat, zijn operaties die over het algemeen al erg complex zijn, afgezien van verdere omstandigheden.

Let op: het betreft geen rangschikking en het kan zomaar zijn dat we een soort operatie zijn vergeten. We zijn immers geen medisch professional.

#1 Het scheiden van Siamese tweelingen

Een van de meest emotionele en complexe operaties is het scheiden van Siamese tweelingen die met elkaar verbonden zijn. Deze operatie vereist een grondige kennis van de anatomie en een uitzonderlijk team van chirurgen. Daarbij wordt de complexiteit nog eens verergerd als ze niet alleen met ledematen, maar ook op plekken van vitale organen zijn verbonden. Soms is zo’n operatie daardoor niet eens mogelijk, omdat ze bijvoorbeeld samen de organen in hun buikholte delen.

#2 Hersenoperaties

Je kan niet leven zonder je hart, je longen en je lever, maar ook zeker niet zonder je hersenen. Hersenoperaties worden over het algemeen als erg complex ervaren, omdat het het bestuursorgaan van je lichaam is. Al helemaal als de operaties in de buurt van zoiets als het gedeelte van de emotieregulatie zit. Bovendien moet je, om bij een groot deel van de hersenen te komen, als het ware door de schedel heen. By the way, dat laatste lossen ze overigens op door een soort luikje in de schedel te maken.

#3 Orgaantransplantaties

Het transplanteren van organen, zoals het hart, de lever en de nieren, is een levensreddende maar uiterst complexe operatie. Het vereist niet alleen een geschikte donor, maar ook zorgvuldige chirurgische technieken. Daarnaast zijn er zoveel regels en voorwaarden die bij een orgaantransplantatie om de hoek komen je kijken. Je moet écht weten dat het goed is voordat je aan de transplantatie begint, om erger te voorkomen.

#4 Hartoperaties

Mensen met een pacemaker, degene die een omleidingsoperatie ondergaan en zij die een klepoperatie nodig hebben of laat staan alle andere mensen die op een manier aan hun hart worden geopereerd: het is ons nogal wat. Het herstel duurt lang en zoals bij veel andere operaties, komen sommige operaties niet zonder complicaties. Gelukkig zijn er in Nederland al 15 gespecialiseerde hartcentra en zijn de chirurgen die er werken erg ervaren.

#5 Geslachtsveranderende operaties

Geslachtsveranderende operaties zijn van cruciaal belang voor transgenders en vereisen gespecialiseerde chirurgen met diepgaande kennis van genderdysforie. Het moet niet alleen esthetisch op een goede manier worden gedaan, ook de ‘binnenkant’ van het lichaam moet opnieuw en juist worden geopereerd. Een mix van plastische chirurgie en chirurgie omtrent geslachtskenmerken, maar ook een deel waarbij het mentale van de patiënt nauwlettend in de gaten dient te worden.

#6 Plastische chirurgie

Plastische chirurgie is een medisch specialisme dat zich richt op het verbeteren van de vorm en functie van het lichaam door middel van operatieve ingrepen. Deze ingrepen kunnen cosmetisch van aard zijn, zoals borstvergrotingen of facelifts, of reconstructief, zoals het herstellen van aangeboren afwijkingen of na een ongeval. Plastische chirurgie kan mensen helpen hun zelfvertrouwen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde chirurg te raadplegen voor deze ingrepen.

#7 Slokdarmoperatie

Mensen die helaas slachtoffer zijn geworden van slokdarmkanker, krijgen vaak te maken met een slokdarmoperatie. Volgens een chirurg die deze operaties uitvoert, is de kans op complicaties ontzettend groot. Het maakt het nog veel ingewikkelder, omdat de complicaties in veel gevallen niet het gevolg zijn van een fout die door het chirurgisch team is gemaakt. Wat wel wordt gezegd, is dat rokers verreweg het meeste risico lopen bij deze specifieke operaties.

#8 Operatie aan ruggengraat

Een operatie in de buurt van de ruggengraat, ook wel een wervelkolomoperatie genoemd, kan worden uitgevoerd om verschillende redenen, zoals het behandelen van hernia’s, verwijderen van tumoren, stabiliseren van beschadigde wervels of corrigeren van scoliose. Deze ingrepen worden uitgevoerd door gespecialiseerde neurochirurgen of orthopedisch chirurgen en vereisen vaak zorgvuldige planning en nazorg. Gezien het feit dat deze operaties rondom of zelfs aan de ruggengraat plaatsvinden en hier belangrijke zenuwen liggen, maakt het de nauwkeurigheid extra complex.

#9 Laparotomie

Een laparotomie is een chirurgische ingreep waarbij een incisie (snede) wordt gemaakt in de buikwand, meestal om toegang te krijgen tot de organen in de buikholte. Dit kan worden gedaan voor verschillende medische doeleinden, zoals het verwijderen van een tumor, het behandelen van buikletsel, het herstellen van darmobstructies of het diagnosticeren van onverklaarde buikklachten. In ieder geval is het een belangrijke en vaak ook zeer complexe operatie.

#10 Orthopedische chirurgie

Het corrigeren van ernstige orthopedische problemen vereist vaak ingewikkelde procedures en een lang herstelproces. Dergelijke operaties betreffen het ‘beweegapparaat’ van de mens, dus alle spieren, banden, botten, pezen en gewrichten in je lichaam.

Weet dat in Nederland de zorg ontzettend goed is. Er zijn veel gespecialiseerde artsen en de medewerkers van het ziekenhuis proberen je zoveel mogelijk gerust stellen voorafgaand aan de desbetreffende operatie. Vraag bijvoorbeeld eens naar de slagingskans van de operatie of iets dergelijks, want wellicht draagt dat bij aan je eigen geruststelling.