Worteldoek kopen? Action en andere goedkope worteldoeken aanbieders

3 mins read
pair of black-and-multicolored floral boots

Hoewel de naam het je wel doet vermoeden, heeft een worteldoek niks te maken met wortelen. Althans, niet met die oranje staafjes met groen loof eraan vast dat weleens in een stampot verdwijnt. Wél wordt het gebruikt om de groei van wortels van planten te bevorderen, terwijl het tegelijkertijd onkruid onderdrukt.

Inderdaad, een worteldoek dus. Vanwege het feit dat het buiten weer wat mooier weer wordt, gaan veel mensen weer lekker aan de slag in de tuin. Ze komen erachter dat een worteldoek toch wel handig is en zoeken naar een goedkope variant. Mooi, want in deze blog zullen wij je verschillende goedkope worteldoeken aanbieden. Lees alles aandachtig door en beslis daarna zelf voor welk worteldoek je wil gaan. Op naar een onkruidvrije tuin!

Worteldoek Action

Wat we als eerst hebben gedaan, is kijken of ze bij de Actiont toevallig niet een worteldoek verkopen. De Action staat bij vrijwel iedereen bekend als een budgetvriendelijke winkel, dus de prijzen zullen daar over het algemeen wel meevallen. Oók bij dit soort producten.

Garden Touch anti-worteldoek

Prijs: €5,95
Afmetingen: 5 x 2 meter

En inderdaad, zie hier het eerste worteldoek uit het assortiment wat de Action te bieden heeft. Gezien de afmetingen leent dit doek zich perfect om bijvoorbeeld onder grind of houtsnippers te leggen. Mochten de afmetingen niet helemaal aan je voorkeuren voldoen, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om het doek bij te snijden. Nou ja, een prima doek voor een prima doek, wat ons betreft. Ben jij het met ons eens?

Kinzo worteldoek

Prijs: €2,99
Afmetingen: 8 x 1,5 meter

Woehoe, bovenstaand doe was niet de enige die je bij de Action kunt komen. Nee, we hebben nóg een worteldoek waar je wellicht wel gelukkig van wordt. In tegenstelling tot de voorganger in deze lijst, is dit worteldoek juist heel smal en heel lang. Handig als je bijvoorbeeld een doek wil neerleggen op sommige plekken in de moestuin of aan de zijkant van de oprit, omdat daar zoiets als grind ligt. Je zal er zelf vast wel een idee bij hebben!

Wat is een worteldoek?

Een kort intermezzo voordat we verdergaan met worteldoeken, want wat is een worteldoek nu precies? En waar gebruik je het eigenlijk voor? Well, een worteldoek is een textielachtig materiaal dat wordt gebruikt in tuinen om onkruidgroei te voorkomen en de groei van planten te bevorderen. Het doek wordt meestal onder het bodemoppervlak gelegd en voorkomt dat onkruidzaden ontkiemen omdat het het licht blokkeert. Tegelijkertijd laat het worteldoek wel water en voedingsstoffen door, wat gunstig is voor de planten die er staan. Worteldoeken zijn, for your information, vaak gemaakt van geweven polypropyleen en kan je als redelijk ‘duurzaam’ classificeren. Een grindpad of terras zonder onkruid? Weet wat je nu dus wil aanschaffen.

Andere aanbieders

Er bestaan natuurlijk meer winkels dan alleen de Action. We zullen ons om die reden bieden op een aantal andere budgetvriendelijke aanbieders van worteldoeken. Lees gauw verder om te ontdekken welke aanbieders (en doeken!) het betreft.

Lidl: PARKSIDE® Onderdoek 10 m

Prijs: €6,99
Afmetingen: 1 x 10 meter

Ze noemen het geen worteldoek maar een onderdoek. Met andere woorden, ze hebben dit artikel met name ontworpen om neer te leggen onder iets. Denk aan tegels, grind, houtsnippers en dat soort materialen. In ieder geval heeft het de werking van een worteldoek, want het laat geen onkruid door op de plekken waar je het doek neerlegt. Een mooie bijkomstigheid: je kan het doek naar elke gewenste maat bijsnijden!

Gamma: Anti worteldoek – rol á 10 meter, 1 meter breed

Prijs: €9,99
Afmetingen: 1 x 10 meter

We zijn maar direct eerlijk met je, zo goedkoop als bij de Action ga je het niet vinden. Althans, niet op de bekende Nederlandse websites en winkels zoals je die kent. Natuurlijk heb je wel zoiets als Temu of AliExpress, maar daar gaan wij onze handen niet aan branden. Anyway, wederom een prachtig worteldoek met een forse afmeting, waar je zeker mee uit de voeten kan komen. Een tip: meet eerst alles op, voordat je naar de winkel gaat. Je wil namelijk niet tekort komen waardoor je weer terug kan naar de winkel of opnieuw moet bestellen.

Blokker: Anti-worteldoek – 2x5m – 100gr/m2

Prijs: €16,75
Afmetingen: 2 x 5 meter

Dat iets duurder is, betekent vaak ook dat het van iets betere kwaliteit is gemaakt. Nu weten we niet precies hoeveel verkeerd kan gaan met een worteldoek gezien het allemaal is gemaakt van hetzelfde materiaal, but you get the point, nietwaar? In ieder geval is dit een wat prijziger worteldoek, maar wel eentje die je wil hebben. Het is scheurvast, waterdicht en heeft een mooie dichtheid waar dat onkruid echt niet doorheen zal kunnen komen. Kopen dus!

Belangrijke overwegingen!

Op deze manier heb je hopelijk wat inzicht verkregen over waar en voor welke prijzen je een worteldoek kan aanschaffen. Als we bijvoorbeeld de Gamma noemen, kan je ook altijd kijken bij zoiets als de Hornbach, Karwei of Praxis. Het is dus niet dat we per se zeggen dat je naar winkel x heen moet, we hebben je slechts een idee gegeven.

Maar goed, om te voorkomen dat je straks met ‘lege handen’ staat, willen we je nog een aantal belangrijke overwegingen meegeven. Vergeet bijvoorbeeld je bevestigingspinnen niet aan te schaffen, welke ervoor zorgen dat het doek strak blijft liggen. Daarnaast wil je kijken naar het ademend vermogen, UV-bestendigheid, afmetingen en dichtheid. You got this, we know for sure!

Conclusie

Bij het kiezen van een worteldoek is het belangrijk om op verschillende aspecten te letten, zoals de afmeting en dichtheid. Goedkope aanbieders van worteldoeken zijn in principe aantrekkelijk, maar we willen je nog wel geven om kwaliteit te waarborgen en te bedenken dat de goedkoopste optie in die zien niet altijd het beste is. Hoe dan ook wensen we je alvast veel succes met de aanschaf van het worteldoek.